naar inhoud

De energiefactuuur van kledingwinkels kan flink naar beneden

DSC_0521.JPG DSC_0528.JPG DSC_0542.JPG DSC_0555.JPG

Dat kledingwinkels veel elektriciteit verbruiken, zal u niet verbazen. Verwarming, airco en verlichting zijn bij hen de grote energievreters. En toch kan die factuur flink naar beneden. Dat blijkt uit een studie van studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel. Zij gingen de voorbije maanden langs in achttien kledingwinkels in de regio en zagen verschillende mogelijkheden om de energiekost te reduceren. Op woensdag 9 mei stelden de studenten de resultaten van hun energiestudie voor aan deelnemende en geïnteresseerde kledingzaken. 

Kempen2020 biedt energiestudies aan

Kempen2020 is een ambitieus energie- en klimaatbeleid waarmee men in de Kempen tegen 2020 een CO2-reductie van minstens 20% in vergelijking met 2011 wil realiseren. In het kader daarvan konden kledingwinkels uit de regio hun zaak laten onderzoeken door studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel. Achttien zelfstandige ondernemers gingen op het aanbod in. Zes studententeams gingen bij hen langs. Ze brachten het energieverbruik van elke zaak in kaart en formuleerden aanbevelingen om de energiefactuur van de handelszaken te doen dalen. Voor elke handelaar werd een rapport opgesteld met daarin:

  • een verbruiksanalyse op basis van de energiefacturen
  • een gebruiksanalyse van het gebouw of handelspand
  • een energiebalans per energiedrager: gas, water, elektriciteit, mazout
  • een inventarisatie van de elektrische apparaten
  • een aantal voorstellen om het energieverbruik in de zaak sterk te verminderen

Beter werkcomfort én een lager energieverbruik, twee vliegen in één klap

In de kledingwinkels blijkt de verlichting gemiddeld 62% van het elektriciteitsverbruik voor haar rekening te nemen. Het is daarmee de grootste energievreter. Die verlichting is dikwijls overgedimensioneerd en er worden vaak nog lampen met een hoog energieverbruik en een hoge warmteproductie gebruikt. Die hoge warmteproductie leidt tot comfortklachten bij de werknemers, dus moet de airco heel wat overuren draaien en dat drijft de energierekening dan weer 10% hoger.

Het correct dimensioneren en sturen van de verlichting en kiezen voor energiezuinige verlichting kan de rekening met 35 tot 50% doen zakken én het werkcomfort verbeteren, en dat zijn twee vliegen in één klap.

Tips & Tricks voor startende handelszaken

Een belangrijke vaststelling is dat zaakvoerders van kledingwinkels in een stadscentrum hun zaak dikwijls in een huurpand uitbaten. Een unieke locatie betekent meestal meer bezoekers maar als de energetische infrastructuur niet up-to-date is, leidt dat tot een hogere energierekening. En dat is dikwijls het geval. Die meerprijs bedraagt gemakkelijk 500 tot 1.000 euro per maand en dat is toch een serieuze hap uit de winst.

De huisbaas maakt zich meestal geen zorgen over de structurele meerkost aan verlichting, verwarming, ventilatie en koeling waardoor de uitbater elke maand een hoge energiefactuur moet betalen. De opleiding Energietechnologie werkt dan ook aan een eenvoudige energiegids voor handelszaken met tips & tricks om de kwaliteit van de energetische infrastructuur te evalueren en te verbeteren.

Vervolgtraject in 2019

Het elektriciteitsverbruik in kaart brengen en investeren in energiebesparende maatregelen kan bij handelszaken de energiefactuur flink doen dalen. Dat bleek vorig jaar bij de bakkers en de beenhouwers en dit jaar bij de kledingwinkels. Er komt dan ook een vervolgtraject in 2019. Handelszaken en verenigingen uit de Kempen kunnen zich daarvoor over een aantal maanden kandidaat stellen.

De opleiding Energietechnologie van Thomas More kijkt er al naar uit: “Voor onze studenten zijn die energiestudies heel interessante praktijkoefeningen. En ook de opleiding Energietechnologie zelf vaart er wel bij. Wij verzamelen heel wat informatie en kennis die we per type handelszaak bundelen. Dat laat ons toe om efficiënt energieadvies te geven aan nieuwe start-ups en ook aan bestaande handelszaken”, zegt Lien Mertens, docent Energietechnologie en onderzoeker bij het Kenniscentrum Energie van Thomas More.

 

foto