naar inhoud

Elektrische vrachtwagen haalt straatvuil op

elektrische wagen Kempen2020.jpg
De stad kocht een kleine, elektrische vrachtwagen voor het ophalen van afval uit straatvuilbakken en
zwerfvuil. Zo kan de stad op een efficiënte en milieuvriendelijke manier het openbaar domein proper houden. Dit is een eerste stap in de richting van een duurzaam wagenpark.

In het voorjaar tekende het stadsbestuur het Burgemeestersconvenant. Hiermee engageerde Geel zich, samen met alle 29 Kempense gemeenten, om tegen 2020 20% minder CO2 uit te stoten dan in 2011. Met de vergroening van haar voertuigenpark beperkt het stadsbestuur haar CO2 -uitstoot.

milieu- en onderhoudsvriendelijk

Het stadsbestuur koos voor een elektrisch aangedreven vrachtwagen omwille van de vele voordelen. Een elektrisch aangedreven voertuig veroorzaakt zo goed als geen luchtvervuiling en geluidsoverlast. Als de batterijen met groene stroom opgeladen worden, rijdt een elektrische auto zelfs bijna zonder CO2 uit te stoten. Ook de onderhoudskost ligt 20 procent lager dan bij een brandstofmotor. In 2012 stelde Eandis gedurende een proefperiode van 2 weken een elektrisch voertuig ter beschikking om het voertuig en de nieuwe werkwijze uitvoerig te testen. Deze elektrische vrachtwagen bleek over de gewenste eigenschappen en technische kwaliteiten te beschikken. De stad startte vorig jaar een aanbestedingsfase en kocht een gelijkaardig voertuig.

dagelijks afval ophalen

Werknemers van de stedelijke technische diensten verzamelen dagelijks met behulp van zwerfvuilfietsen de inhoud van straatvuilbakken en hondenpoepbakken, zwerf- en sluikafval. Vanaf mei zet Geel een elektrische vrachtwagen in om het verzamelde afval op verschillende locaties op te halen en naar een centrale verzamelplaats in het stadspark te brengen. De grotere laadcapaciteit van de vrachtwagen vermijdt dat zwerfvuilfietsers meerdere malen heen en weer moeten rijden. Het wagentje, dat maximum 43 km per uur rijdt, is ook zeer wendbaar en uitermate geschikt voor centrumstraten en smalle weggetjes.

Meer info?

infocel technische diensten

014 56 62 50

infocel.td@geel.be

foto