naar inhoud

Burgemeester op de fiets

2015_Kempen2020_burgemeester_op_de_fiets_Lille.jpg appels voor fietsend personeel.jpg Fiets week - schepencollege met de fiets.JPG

Dagboek van Paul Diels een week op de fiets

Maandag 8 juni 2015

Vandaag start ik mijn fietsweek. Mobiliteit is verantwoordelijk voor 30% van de CO2-uitstoot in Lille. Als we voor korte verplaatsingen de fiets nemen, kunnen we hier een verschil maken. Verander de wereld begin bij jezelf wordt gezegd. Ik heb de daad bij het woord gevoegd en ik ben al veel meer aan het fietsen. Deze week doe ik er nog een schepje bovenop en probeer ik zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen.

Dinsdag 9 juni 2015

Ik heb appels uitgedeeld aan alle medewerkers die met de fiets kwamen. ’t Is slechts een symbolische actie, maar ik hoop zo het gemeentepersoneel te stimuleren vaker met de fiets te komen. Velen onder hen komen al met de fiets. Arlette onze bibliothecaris moet elke dag van Geel komen. Ze had dit nog nooit met de fiets gedaan. Om haar appel te verdienen is ze vandaag speciaal met de fiets gekomen. Hopelijk zien we haar nog vaker met de fiets verschijnen.

Woensdag 10 juni 2015

Heel het schepencollege op de fiets: een mooi zicht. Enkele schepenen komen altijd naar het college met de fiets. Vandaag moesten ze van mij allemaal op de fiets. Het is soms verleidelijk om de auto te nemen. Maar deze fietsweek moet iedereen aan het denken krijgen. ‘Kan ik deze verplaatsing niet met de fiets doen?’ is een vraag die iedereen zich eigenlijk telkens moet stellen.

Donderdag 11 juni 2015

Vandaag is het de sportdag van het gemeentepersoneel. Met de fiets naar het werk en in de namiddag nog een fietstochtje maken met de medewerkers. Mijn kilometers op de fiets tikken vandaag flink aan. En het is zalig weer. Wie wil er nu in de auto zitten?

Vrijdag 12 juni 2015

De laatste werkdag van mijn fietsweek. Mijn tripjes naar het gemeentehuis zijn eigenlijk wel plezant. Je ziet veel meer dan wanneer je met de auto rijdt. En je hebt de kans om goeiedag te zeggen tegen bekenden.

Zaterdag 13 en zondag 14 juni 2015

Goed weer en een groene fietsgemeente als Lille: waarom zou je eigenlijk de auto nemen om eropuit te trekken? Veel tijd om de toerist uit te hangen in eigen gemeente had ik dit weekend helaas niet. Er moest nog gewerkt worden. Maar dat weerhield me niet om me steeds te verplaatsen met de fiets.

De fietsweek was een mooie ervaring. Het gaat in de praktijk niet mogelijk zijn om zoveel te fietsen als deze week. Maar wanneer het kan, neem ik voortaan de fiets. Hopelijk volgen velen mijn voorbeeld. 20 procent minder CO2-uitstoot: daar gaan we voor!

foto