naar inhoud

Burgemeester op de fiets

2015_Kempen2020_burgemeester_op_de_fiets_Mol.jpg
Onze burgemeester gaat de uitdaging aan om de eerste week van september zoveel mogelijk verplaatsingen met de fiets te doen. De campagne ‘Burgemeester op de fiets’ wil Kempenaren aanzetten om wat vaker de fiets te nemen door de burgemeester uit te spelen als boegbeeld. Volg jij zijn voorbeeld?

Verslag dag 1

“2 september. Start van mijn ‘officiële’ fietsweek. Om 7.45 uur naar het gemeentehuis voor het wekelijkse schepencollege. De collega’s zijn solidair. Alle schepenen zijn ook met de fiets gekomen. Leuk!

Om 13 uur even naar huis gefietst voor een hapje. Om 14 uur naar Wezel voor de inhuldiging van enkele nieuwe, leuke speeltuigen. Een mooi initiatief van de (in 2012) Wezelse culturele ambassadeurs!

Terug naar het gemeentehuis. In Gompel kunnen ervaren dat de fietsoversteken aan de overwegen veiliger zijn heraangelegd. Het laatste deeltje van de rit gedaan langs het mooie en alternatieve Netepad.

Terug even naar huis. In de vooravond een thuisbezoek bij één van onze vele gouden jubilarissen, even buiten het centrum. Komt goed uit, want om 20 uur heb ik nog een fractievergadering ter voorbereiding van de gemeenteraad. Na de rit naar huis, snel even geteld: ongeveer 30 km gefietst. Leuke start!”

Verslag dag 2

“Dag 2. In de stroom van de fietsende schoolkinderen mee naar het gemeentehuis. In de voormiddag het klassieke administratieve werk en enkele hoorzittingen. Na de middag een bespreking, ter plaatse, met een lokale ondernemer. Terug naar het gemeentehuis, weer via onze alternatieve fietsroute langs (letterlijk) het centrum. Even naar huis om iets te eten en dan terug naar ’t Getouw voor de wekelijkse zitdag.

Ongeveer 15km fietsverplaatsing. Snel en met weinig parkeerproblemen…”

Verslag dag 3

"In de voor- en namiddag de gebruikelijke verplaatsing naar 't Getouw. Nog even langs een van onze centrumscholen gereden om de aangepaste verkeersregeling te bekijken.

Om 19 uur naar Wezel voor de inhuldiging van de nieuwe keuken in het parochiecentrum. Een mooie en grote investering die het verenigingsleven alleen maar ten goede kan komen! Proficiat aan het parochieteam! Opening samen met mijn collega van Balen, Johan Leysen. Als dat geen officiële opening is ...

Terug naar Het Wereldhuis in het centrum om afscheid te nemen van Eduardo Cabrera, mijn collega-burgemeester van onze zusterstad Santo Tomás in Nicaragua. Hij vertrekt morgenvroeg met enkele delegatieleden terug naar Santo Tomás. Om 22 uur terug naar huis. Toch weer bijna 30 km op de teller."

Verslag dag 4

"Om 8 uur zoneraad brandweer in Dessel. Toch maar even de auto want om 10 uur moet ik terug in Mol zijn om enkele huwelijken te voltrekken. Na de zoneraad opnieuw de fiets, richting het Getouw. Toch een drukke 'trouwdag' met vijf huwelijken.

Na de middag even naar het Zilvermeer voor de duikdag van Nelos 'Wet Wheels'. Een mooi initiatief dat zelfs het avondnieuws op één haalt.

Om iets voor acht naar Rozenberg Lichtstoet. Een prachtige stoet. Jammer van het mindere weer... Terug naar huis. Het is fris, om niet te zeggen koud op de fiets. Afgelegde afstand, ongeveer 20 km."

Verslag dag 5

“Zondag. Slechts één activiteit: de gezinsdag van onze Molse CD&V-afdeling. Een rit heen en terug naar zaal Spellenburg. Nauwelijks 8 km. De fiets was wat aan rust toe…”

Verslag dag 6

"Maandag. In de voormiddag fiets ik heen en terug naar ’t Getouw. In de namiddag doe ik dit ritje nog eens over. Voor de rest heb ik geen andere afspraken. Resultaat: amper acht kilometer op de teller."

Verslag dag 7

“Dag 7. Laatste dag van de ‘officiële’ fietsweek. Nog een extra inspanning. Tegen 8 uur naar het SCK voor een bijeenkomst van het RNC (Regionale Coördinatie Cel). Tussen de 5 en 6 kilometer. Het verbaast me hoe snel je, met de alternatieve fietsroutes, ter plaatse bent. Exact 18 minuten… Na de bespreking naar ’t Getouw. Het is dinsdag, drukke marktdag, maar met de fiets overal vlot gepasseerd en geen enkel parkeerprobleem. Tegen de middag even naar huis en daarna terug naar het gemeentehuis. Om 16 uur naar de prijsuitreiking van Rozenberg Lichtstoet. Een terechte, dikke proficiat voor alle wagenbouwers voor de schitterende 131ste lichtstoet. Jammer van het weer. Nog even naar ’t Getouw terug en dan naar huis. Deze dag ongeveer 20 kilometer gefietst. Morgen start van de volgende, officieuze fietsweek!”

foto