naar inhoud

Stadssecretaris geeft met fietsende managers het goede voorbeeld

netwerk fietsende managers Kempen2020.PNG
Een opvallend initiatief dat kadert in het burgemeestersconvenant en Kempen 2020 is het netwerk van fietsende managers. De deelnemers, allemaal managers, moeten het goede voorbeeld geven dat anderen ertoe aanzet om zoveel mogelijk de fiets te nemen. Ook onze stadssecretaris, François Mylle, behoort tot deze sportieve en milieubewuste bende. Enkele mede-fietsers zijn collega’s uit naburige gemeenten maar ook managers uit de bedrijfswereld nemen deel. We vroegen hem om voor ons een week lang zijn fietsdagboek
bij te houden.

Maandag

Volop zon bij de start van de nieuwe werkweek. Dat komt goed uit, zo kan ik mijn goede voornemen om elke week minstens twee keer naar het stadhuis te fietsen meteen in praktijk omzetten. Ik ben helemaal wakker als ik mijn bureel binnenstap. Om 10 uur heb ik een overleg in het Sociaal Huis. Ik spring op mijn fiets en merk dat ik sneller ben dan mijn twee collega's die op hetzelfde moment met de wagen vertrokken zijn. Een leuke extra motivatie!

Dinsdag

Weer of geen weer, er zijn zo van die dagen dat het echt niet lukt om werk en privé zo te combineren dat ik alle verplaatsingen met de fiets kan doen. 's Avonds staan er ook nog boodschappen op het programma en wel in die hoeveelheden dat ik onmogelijk in fietstassen verpakt krijg. Als ik terug thuis kom, merk ik het verschil met de dag voordien. Mijn hoofd is minder 'leeg', met de fiets laat je de dagelijkse beslommeringen achter in de wind. Morgen toch terug met die tweewieler dus.

Woensdag

Elke eerste woensdag van de maand komen we samen met het netwerk fietsende managers. Vandaag is zo'n woensdag. Eerst maken we een fietstochtje van een tweetal uurtjes. Ik maak van de gelegenheid gebruik om met een collega van een buurgemeente nog iets te bespreken. Daarna krijgen we een interessante toelichting van IOK over manieren om medewerkers maar ook andere organisaties aan te zetten tot het meer gebruiken van de fiets in het woon-werkverkeer. Ik spits mijn oren want het is echt de bedoeling om hier binnen de stad Geel ook verder aan te werken. Laten we samen met de medewerkers nadenken hoe we dit kunnen aanpakken. Op het einde van de bijeenkomst spreken we af dat we elk iemand die nog geen lid is van ons clubje zullen aanspreken om deel te nemen. Even nadenken wie ik zal vragen...

Donderdag

Vandaag staat een studiedag in Gent op het programma. Dat ik met de trein ga, is een evidentie en tijdens het spitsuur twijfel ik er ook niet aan om de afstand naar het station met de fiets te overbruggen. Aan het station stap ik zowat recht van de fietsenstalling het perron op.

Vrijdag

Terwijl ik de laatste loodjes van de werkweek afhandel, maak ik al weekendplannen. Hoe of wat is me nog niet helemaal duidelijk maar een fietstochtje zal er zeker bij zijn. Door meer te fietsen, heb ik gemerkt dat zowel mijn fysieke als mentale gezondheid er wel bij varen. Na een uurtje stevig doortrappen ben ik een ander mens.

 

foto