naar inhoud

Mol koploper Vlaamse energieleningen IOK

energielening Kempen2020.jpg

Onze gemeente is binnen de Kempen koploper voor de goedkope de Vlaamse energieleningen van IOK. IOK kende deze maand de 100ste ‘goedkope energielening Kempen’ (energieK) toe aan een inwoner van onze gemeente. Via IOK in samenwerking met het gemeentebestuur, kunnen inwoners een lening aangaan voor energiebesparende maatregelen aan een rente van 2%. Onze energiebewuste inwoners maakten er al gretig gebruik van.

Als we een vergelijking maken met andere steden en gemeenten in de Kempen, zien we dat Mol effectief een koploper is op vlak van goedkope energieleningen. In de maand maart stond het saldo voor Geel, Balen en Westerlo op respectievelijk 64 , 56 en 54 toegekende leningen.

0% lening financieel zwakkeren

Voor wie het financieel moeilijk heeft, nemen de energiekosten een nog grotere hap uit het gezinsbudget. Om deze mensen extra te ondersteunen, wordt onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening gegeven. Van de 100 uitgereikte leningen, gingen er 15 naar mensen uit deze doelgroep. Ook hier scoort onze gemeente beduidend hoger in vergelijking met andere steden en gemeenten uit de Kempen. Volgens cijfers van maart 2016 kende Heist-op-den-Berg 8 leningen toe aan mensen die het moeilijker hebben, gevolgd door Herentals en Arendonk die 7 0%-leningen toekenden.

Energiebesparende maatregelen

De energielening energieK dient om energiebesparende maatregelen in een woning uit te voeren. Dakisolatie, nieuwe ramen, het vervangen van een ketel of installeren van een zonneboiler,… behoren tot de mogelijkheden. EnergieK, de goedkope energielening Kempen of Vlaamse energielening, is een lening op afbetaling zonder bijkomende kosten. Je kan maximum 10.000 euro lenen die je op maximum 5 jaar moet terugbetalen. Standaard betaal je een rente van 2%. Aan financieel zwakkeren kan een renteloze lening worden toegekend. Elke burger (eigenaar/verhuurder/huurder) komt hiervoor in aanmerking voor zijn privéwoning. De lening kan aangevraagd worden voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen.

Meer info: duurzaamheidsambtenaar, 014 56 42 67, duurzaamheidsambtenaar@gemeentemol.be

 

foto