naar inhoud

131 ton minder CO2 door aangepaste verlichting

DSCN1907 Izegem_Infrax_Kempen2020.JPG
Eandis is in opdracht van het gemeentebestuur van Lille gestart met het aanpassen van de openbare verlichting. Nagenoeg 2 000 lampen die eerder de ganse nacht brandden, zullen in de toekomst tussen 23 uur en 6 uur worden gedoofd. Langs de drukke invalswegen blijft één op de twee lampen branden. Ook op kruispunten van gemeentewegen blijft de openbare verlichting gans de nacht branden. Op deze manier dringt de gemeente haar CO2 -uitstoot met 131 ton per jaar terug en bespaart ze op haar energiefactuur. Het budget dat zo vrijkomt, wordt onder andere geïnvesteerd in energiezuinige verlichting.
 
De openbare verlichting is een van onze grootste elektriciteitsverbruikers, goed voor een forse hap uit de gemeentelijke begroting. Openbare verlichting zorgt ook voor heel wat CO2 -uitstoot en de gemeente heeft zich met Kempen2020 geëngageerd om haar CO2 -uitstoot terug te dringen. Daarom is het cruciaal om een optimale balans te vinden tussen rationeel energiegebruik en de juiste verlichting op de juiste plaats. Die balans heeft de gemeente in samenwerking met Eandis gevonden en vastgelegd in een masterplan. De eerste projecten uit dit masterplan worden nu gerealiseerd.
 
Deze zomer worden 1 996 lichtpunten op diverse locaties in Lille omgebouwd zodat ze kunnen ingepast worden in een specifiek brandregime. Deze lampen, die nu de ganse nacht branden, kunnen na ombouw gedoofd worden tussen 23 uur en 6 uur. De investeringen voor deze ombouw zijn begroot op 15 900 euro. Door het doven van het overgrote deel van de openbare verlichting, bespaart de gemeente jaarlijks meer dan 100 000 euro zodat deze investering zeer snel terugverdiend is. Het geld dat de gemeente bespaart, wordt onder andere geïnvesteerd in energiezuinige verlichting. In Poeyelheide in Gierle zijn bijvoorbeeld de bestaande lampen van 250 watt en 150 watt vervangen door 9 nieuwe led-armaturen met 48 led’s. Deze toestellen hebben een vermogen van 63 watt, waardoor de nieuwe verlichting een pak energiezuiniger is. De bestaande installatie had een jaarverbruik van ongeveer 13 396 kilowattuur per jaar, en dat verbruik wordt met de nieuwe installatie gereduceerd tot ongeveer 2 337 kilowattuur per jaar.
 
Meer info: technische dienst- Johan Bockx- johan.bockx@lille.be- 014 44 82 36
 
foto