naar inhoud

Academie voor Beeldende Kunst zit opnieuw onder dak

Academie voor Beeldende Kunst Geel Kempen2020.PNG

In het voorjaar wordt de hand gelegd aan de dakwerken van de Academie voor Beeldende Kunst. Hiermee is de laatste houtworm verdwenen en komt een einde aan specialistenwerk van enkele maanden. Een duurzaam en goed geïsoleerd dak is het eindresultaat.

 Hoewel het niet in de lijst van de geklasseerde gebouwen is terug te vinden, wordt de huisvesting van de Geelse Academie voor Beeldende Kunst als erg waardevol beschouwd. Om dergelijke gebouwen te bewaren voor de toekomst, is het bestuurd bereid een grote investering te doen.

Vocht en houtworm

De natuurleien van het oude dak van de academie waren in erg slechte staat, alle ondersteunende nagels waren doorgeroest. Na verder onderzoek bleek dat ook een deel van de dakstructuur en de zoldervloer aan vervanging toe waren omwille van vocht en houtworm. Een totale renovatie drong zich op en dus verhuisden enkele ateliers tijdelijk naar de Gasthuisschuur.

Natuurleien geven uitstraling

Om  het oorspronkelijk karakter van dit aantrekkelijke gebouw te bewaren, koos het bestuur opnieuw voor natuurleien. In vergelijking met andere vormen van dakbedekking is dit een duurdere oplossing maar de natuurleien geven het dak dan ook de uitstraling die het verdient. Het stadsbestuur voorzag een budget van 420.000 euro voor de renovatie.

Extra isolatie

De aannemer plaatste een nieuw onderdak, vernieuwde de dakgoten en plaatste isolatie op de zoldervloer. De schouwen werden terug opgemetseld en kregen een nieuwe deksteen. Omdat de houten roostering van de zoldervloer eveneens moest vervangen worden, was ook het verlaagd plafond aan vernieuwing toe. Het nieuwe plafond met nog extra isolatie verbetert de brandweerstand en de akoestiek in de ateliers. Dankzij de akoestische isolatie is het in de ateliers aangenaam vertoeven wat het geluidsniveau betreft. Door de thermische isolatie kan 18 procent energie bespaard worden. Hiermee zijn we weer een stapje dichter bij de doelstelling van Kempen2020 om in 2020 minstens 20 procent energiezuiniger te zijn. In de loop van april of mei worden de werken afgerond.

Grondgebonden zaken, 014 56 62 50, grondgebondenzaken@geel.be

foto