naar inhoud

Laakdal verkleint de eigen voetafdruk!

Laakdal Kempen2020.jpg

Je hebt het ongetwijfeld al gezien wanneer je in het centrum van Vorst kwam: het nieuw administratief centrum rijst momenteel als een paddenstoel uit de grond. Het nieuwe gebouw zal niet alleen de verschillende diensten centraliseren (gemeentelijke diensten, OCMW, bibliotheek, politie en buitenschoolse kinderopvang), maar ook een echt duurzaam gebouw zijn. We kozen voor een bijna-energieneutraal gebouw (BEN), dat wil zeggen een gebouw dat erg weinig energie verbruikt én bovendien ook zelf groene energie opwekt. Op vlak van isolatie scoren we zelfs nog een stuk beter dan de BEN-norm. Hoe minder warmte er ontsnapt via het dak, de muren en de ramen, hoe minder energie we immers verbruiken. Op die manier kunnen we onze CO2-uitstoot met bijna 10 ton of 10% verminderen!

Het gebouw wordt verwarmd met een BEO-veld (boor-energie-opslagveld) in combinatie met vloerverwarming. Met dit type van warmtepomp zullen we in de winterperiode de warmte uit de bodem gebruiken om ons gebouw te verwarmen. In de zomer gaan we omgekeerd te werk: we gebruiken de lagere temperatuur van de bodem om ons gebouw passief te koelen. Het regenwater wordt hergebruikt en op het dak komen zonnepanelen om elektriciteit op te wekken.

Op het openbaar plein wordt een elektrische laadpaal voorzien en er komen nieuwe, toegankelijke bushaltes. Bij de omgevingsaanleg werd er ook gedacht aan de natuur: we kozen voor bijvriendelijk plantgoed met extra veel nectar en veel bloemen.

foto