naar inhoud

Fiets mee voor minder CO2!

Op de fiets.jpg

Door ondertekening van het Burgemeestersconvenant en de goedkeuring van een lokaal energie- en klimaatactieplan, wil Merksplas een reductie van 20% CO2 realiseren tegen 2020. Naast de uitvoering van een aantal ambitieuze projecten om deze doelstelling te halen, is er ook een mentaliteitswijziging nodig bij iedereen om blijvend iets te veranderen.

Het gemeentebestuur stimuleert het fietsgebruik bij haar personeel. De gemeente investeert in degelijke fietspaden, zorgt voor fietsstallingen aan de werkplek en voorziet een fietsvergoeding.

Fietsen naar het werk is bovendien de gemakkelijkste manier om gezond bewegen in te passen in je dagelijkse activiteiten. Het spreekt voor zich dat een degelijke fiets het begin is van alle fietsplezier! Daarom moedigden wij het personeel van gemeente en Sociaal Huis aan om eens te berekenen hoe snel je je droomfiets kan verdienen met je fietsvergoeding. Hiertoe werkten we een concreet voorbeeld uit is samenwerking met één van onze collega’s.

May Vermeiren, onze collega onthaalmedewerker, woont in Hoogstraten. Zij wilde graag een elektrische fiets aankopen als extra stimulans om de afstand naar het werk te overbruggen.

  • afstand woon-werkverkeer: 9,2 km of 18,4 per dag
  • km-vergoeding: 0,22 euro/km
  • besparing wagen: 0,3404 euro/km µ
  • volledig werkjaar: 43 weken of 215 werkdagen
  • 215 werkdagen x 18,4 km/dag = 3.956 km/jaar
  • 3.956 km x 0,5604 euro besparing = 2.217 euro/jaar

Als May consequent fietst, bedraagt de terugverdientijd voor een degelijke elektrische fiets minder dan 1,5 jaar. Zij was snel overtuigd en fietst nu met plezier de afstand woon-werkverkeer! Op www.merksplas.be/fietsjerijk kan je je eigen gegevens invullen en berekenen wat jij bijeen trapt op jaarbasis!

 

 

 

foto