naar inhoud

De energiefactuur van bakkers en beenhouwers kan flink naar beneden

2017_05_18_resultaten_energiescans_1.jpg 2017_05_18_resultaten_energiescans_2.jpg

Dat bakkers en beenhouwers veel elektriciteit verbruiken, zal u niet verbazen. Koeling en verlichting zijn bij hen de grote energievreters. En toch kan die factuur flink naar beneden. Dat blijkt uit een studie van studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel. Zij gingen de voorbije maanden langs in achttien bakkerijen en beenhouwerijen in de regio en zagen verschillende mogelijkheden om de energiekost te reduceren.

Kempen2020 biedt energiestudies aan

Kempen2020 is een ambitieus energie- en klimaatbeleid waarmee men in de Kempen tegen 2020 een CO2-reductie van minstens 20% in vergelijking met 2011 wil realiseren. In het kader daarvan konden bakkers en beenhouwers uit de regio hun zaak laten onderzoeken door studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel. Achttien zelfstandige ondernemers gingen op het aanbod in. Zes studententeams gingen bij hen langs. Ze brachten het energieverbruik van elke zaak in kaart en formuleerden aanbevelingen om de energiefactuur van de handelszaken te doen dalen. Voor elke handelaar werd een rapport opgesteld met daarin:

  • een verbruiksanalyse op basis van de energiefacturen
  • een gebruiksanalyse van het gebouw
  • een energiebalans per energiedrager: gas, water, elektriciteit, mazout
  • een inventarisatie van de elektrische apparaten
  • een aantal voorstellen om het energieverbruik in de zaak sterk te verminderen

Koeling en verlichting zijn grote energievreters

In de meeste zaken blijken de koeling en de verlichting de grote energievreters te zijn. Bij de bakkers gaat gemiddeld 54% van het elektriciteitsverbruik naar koeling en 12% procent naar verlichting. Bij de beenhouwers is dat 63% en 12%. Alle mogelijke toestellen die in een bakkerij gebruikt worden (bijvoorbeeld een kneedmachine) zijn samen goed voor 22% van het totale elektriciteitsverbruik. Bij de slagers is dat maar 12%.

Een energiezuinige koeling scheelt direct een slok op de borrel. Een goede isolatie van een koel- of vriescel speelt hierbij een belangrijke rol. Voor een koelcel moet men rekenen op 8 cm isolatie, voor een vriescel op 12 cm. Oudere koelingen halen die normen niet. Een dichting van een koelcel, die versleten is vervangen levert al snel een besparing van 5% op. En elke avond een koeltoog in de winkel goed afsluiten, zorgt ervoor dat de koeltoog ’s nachts 79% minder energie verbruikt.

Investeren in energiezuinige toestellen en hernieuwbare energie

Relamping, het vervangen van TL-lampen door Ledlampen met behoud van de armatuur is een investering die op drie jaar tijd terugverdiend wordt. Bijkomend voordeel is dat de lichtkleur van de Ledlampen door de meeste mensen als een verbetering gezien wordt. En dan zijn er nog de verschillende toestellen die een bakker of een beenhouwer dagelijks nodig heeft. De vaatwasser is bij de bakker goed voor 13% van het elektriciteitsgebruik en bij de beenhouwer zelfs voor 16%. Het vervangen van een oudere vaatwasser door een energiezuinig model met warmteterugwinning levert een besparing van 38% op. Ook voor andere toestellen mag men niet uit het oog verliezen dat de vervanging van een afgeschreven toestel door een nieuw, maar energiezuinig model de investering snel doet renderen.

En dan is er nog de hernieuwbare energie. Bakkers en beenhouwers hebben nu eenmaal veel energie nodig om te kunnen werken. Investeren in zonnepanelen of een andere vorm van hernieuwbare energie loont meestal de moeite. Zonnepanelen bijvoorbeeld laten zich gemiddeld terugverdienen over een periode van tien tot elf jaar.

Vervolgtraject in 2018

Het elektriciteitsverbruik in kaart brengen en investeren in energiebesparende maatregelen kan bij beenhouwers en bakkers de energiefactuur flink doen dalen. Er komt dan ook een vervolgtraject in 2018. Handelszaken en verenigingen uit de Kempen kunnen zich daarvoor over een aantal maanden kandidaat stellen.

De opleiding Energietechnologie van Thomas More kijkt er al naar uit: “Voor onze studenten zijn die energiestudies heel interessante praktijkoefeningen. En ook de opleiding Energietechnologie zelf vaart er wel bij. Wij verzamelen heel wat informatie en kennis die we per type handelszaak bundelen. Dat laat ons toe om efficiënt energieadvies te geven aan nieuwe start-ups en ook aan bestaande handelszaken”, zegt Lien Mertens, docent Energietechnologie en onderzoeker bij het Kenniscentrum Energie van Thomas More.

Bachelor in de Energietechnologie

De opleiding Energietechnologie van Thomas More is een driejarig professionele opleiding met een sterke focus op elektrische en thermische toepassingen in gebouwen en industrie. Hernieuwbare energiebronnen, domotica en energiemanagement in gebouwen, distributie en opslag van elektrische energie behoren tot de expertise van de opleiding. Studenten beschikken over de competentie om energievraagstukken te analyseren en duurzame oplossingen voor te stellen.

De opleiding heeft een zéér goede relatie met het werkveld, projecten sluiten nauw aan bij de beroepspraktijk en bevatten uitdagende thema’s. Het is een toekomst gerichte opleiding met een 100% jobzekerheid.

www.thomasmore.be/energietechnologie

foto